Cafeïne en je lichaam: Wat doet het?

Cafeïne en Je Lichaam: Wat Doet Het?

We weten allemaal dat je van een kopje espresso net een goede boost krijgt om je dag te beginnen. We weten natuurlijk ook dat het niet direct door de koffie komt, maar dat het voornamelijk aan de cafeïne in de koffie ligt. Toch gaan er meer eigenschappen schuil achter cafeïne dan alleen een leuke energie boost. Wat deze eigenschappen zijn, lees je hier.

Wat is Cafeïne?

Officieel is cafeïne een stimulerende drug, net zoals de nicotine uit sigaretten of de amfetamine in drugs zoals cocaïne en speed. Cafeïne wordt, gelukkig voor ons, beschouwd als een onschadelijke drug waardoor we deze gewoon in de supermarkt kunnen kopen.

Cafeïne is een natuurproduct. Dit houdt in dat je het gewoon in de natuur kan vinden, zoals in de welbekende koffiebonen, theebladeren en cacao. Toch wordt het ook nog wel eens kunstmatig gemaakt om toe te voegen aan frisdranken zoals cola.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle espressomachines.

De functies

Wanneer er cafeïne in je bloed terecht komt, stroomt het door naar je hersenen waar het de neurotransmitter adenosine blokkeert. Deze stof zorgt bij ons voor een vermoeid gevoel. Wanneer deze stof niet vrijgegeven wordt, kan je langer doorgaan omdat je lichaam het signaal van vermoeidheid mist.

Tegelijkertijd zorgt cafeïne ervoor dat je lichaam meer dopamine aanmaakt. Dankzij deze stof voel je je vrolijker en heb je meer zin in je dagelijkse activiteiten. Het is niet voor niks dat mensen roepen dat je pas tegen ze mag praten wanneer ze hun eerste kop koffie op hebben.

Hoeveel Cafeïne mag een mens?

De huidige richtlijn met betrekking tot cafeïne is momenteel dat een mens maximaal zo’n 400mg cafeïne per dag mag consumeren. Dit staat gelijk aan ongeveer 5 volle koppen zwarte koffie of 6 shotjes espresso (van ongeveer 50ml). Wel verschilt de maximale hoeveelheid cafeïne per persoon gebaseerd op leeftijd, geslacht, bouw en of je zwanger bent/borstvoeding geeft. Cafeïne blijft een drug, en daar moet verantwoordelijk mee omgegaan worden.

Wanneer je te veel drinkt of gevoelig bent voor deze stof kunnen er verschillende klachten ontstaan. Zo kan je je rusteloos voelen, slecht in slaap kunnen vallen, of zelfs last krijgen van hartkloppingen en duizeligheid. Wanneer dit een enkele keer gebeurt omdat je per ongeluk te veel koffie hebt gedronken is dit niet erg. Wanneer dit echter regelmatig voorkomt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Wat Doet Cafeïne met je Lichaam?

Het drinken van koffie kan echter ook voordelen hebben voor je lichaam en geest. Zo zou het nog wel eens kunnen helpen om een espresso te drinken voor het sporten. Cafeïne heeft namelijk de eigenschap dat het je spieren helpt om glucose vast te houden, wat ervoor zorgt dat ze minder snel gaan verzuren.

Daarnaast kan koffie ook je darmflora verbeteren wanneer je maximaal drie koppen koffie per dag drinkt. Veel mensen merken dan ook dat zij toch iets makkelijker naar het toilet gaan dan zonder koffie. Let wel op wanneer je last hebt van een chronische darmziekte, in dit geval kan cafeïne juist averechts werken.

Zoals we eerder hadden genoemd zorgt cafeïne ook nog eens voor de aanmaak van dopamine en de blokkade van adenosine. Dankzij deze combinatie ben je goed in staat om verschillende taken te verrichten zonder hierbij snel vermoeid te raken. Die stapel papieren heb je zo weggewerkt!

Tot Slot

Uiteindelijk gaat het erom dat we gewoon zo nu en dan van een lekkere espresso of latte kunnen genieten. Het is namelijk helemaal niet zo erg om koffie te drinken, mits je dit met mate doet. De één drinkt koffie alleen wanneer hij/zij het nodig vindt, en de ander drinkt een kopje bij het ontbijt, de lunch, en tijdens een middagsnack.

Zolang je ervan geniet en ook zo nu en dan iets anders kan drinken is er niks aan de hand. Misschien is het juist wel een mooie overweging om een espressomachine aan te schaffen, dan heb je zelf de controle over de hoeveelheid en sterkte van de koffie die je dagelijks drinkt.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle espressomachines.

© 2024 Beste Espressomachine, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten