Hoe kan je koffiedik gebruiken

Hoe Kan Je Koffiedik Gebruiken?

We worden ons allemaal steeds meer bewust van de natuur en het milieu. Sommige mensen eten minder vlees, anderen reizen alleen nog maar met de fiets of het OV, en weer andere mensen proberen hun afval zo veel mogelijk te verminderen.

Wanneer je een espressomachine hebt, is de kans groot dat je zo nu en dan het residu moet legen. Dit bestaat uit vermalen koffiebonen en vaak een beetje water. Hoewel dit een natuurproduct is en je dit gewoon in de groene bak kan gooien, kan je ook verschillende dingen doen met het koffieresidu.

Maak een Lekkere Huidscrub

Zeker na een koude en natte winter, heb je vaak wat dode huidcellen op je huid. Dit zorgt ervoor dat je huid ruwer aan kan voelen. Daarnaast kunnen de dode huidcellen voor een jeukerig gevoel zorgen.

Mix een halve cup koffieresidu met een beetje water en olie of honing en gebruik je handen om deze scrub over je gehele lichaam te gebruiken. Let echter wel op dat het niet in je ogen komt en spoel je huid na de scrub goed af. Je huid zal veel zachter aanvoelen!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle espressomachines.

Voeding voor je Planten

Planten hebben water en zonlicht nodig om goed te kunnen groeien. Toch kan het toevoegen van bepaalde stoffen ervoor zorgen dat ze sterker en gezonder worden. Koffieresidu bevat veel natrium, kalium en fosfor. Deze drie stoffen komen ook veel voor in (kunst)mest en zijn goed voor je planten.

Wanneer je je koffiedik in een gieter stopt en deze vult met water, kan je de planten op een gemakkelijke manier extra voeding meegeven. Ben je pas net begonnen met het planten? Dan kan je ook het koffiedik gebruiken om door de aarde te vermengen, zo komt er een gelijke verdeling van de voedingsstoffen in de grond terecht.

Om te voorkomen dat de planten een teveel aan natrium, kalium en fosfor krijgen, raden we je aan om deze manier van voeden maximaal één keer per week te gebruiken.

Kleur je Omgeving

Koffie geeft kleur af, dat is iets wat je vast hebt gemerkt wanneer je een keer een koffievlek in je kleding hebt gehad. Je kan deze eigenschap echter ook in je eigen voordeel gebruiken door kleding, papier, of zelfs je haar te kleuren.

Papier geef je met een mengsel van koffiedik en water al snel een “vintage” uitstraling. Een wit shirt krijgt een mooie beige kleur en je kan je haar net een wat bruinere tint geven wanneer je er een mengsel van koffiedik in stopt.

Voor je haar kan je het beste twee keer de hoeveelheid koffiedik gebruiken voor de hoeveelheid water. Dan blijft het beter zitten.

Weer Schadelijke Insecten Af

Heb je last van muggen, bladluizen, fruitvliegjes of andere insecten? Dan kan koffiedik je goed helpen! Cafeïne is namelijk een schadelijke stof voor veel dieren, daarom mogen honden en katten ook geen koffie.*

Veel insecten kunnen ook niet tegen koffie en zullen daarom bij je uit de buurt blijven wanneer je er last van hebt. Voor schadelijke insecten op je planten kan je wat koffiedik met water over de bladeren spuiten en met de aarde mengen. Om muggen en fruitvliegjes tegen te gaan, kan je een schaaltje koffiedik neerzetten in het gebied waar je ze niet wil hebben.

Hoewel bijen niet zo’n last hebben van koffie, is het verstandig om de bloesem van planten onbespoten te laten zodat de bijen niet uit je tuin wegblijven.

Nu heb je vier handige tips meegekregen voor het gebruiken van koffiedik. Wanneer je je koffiedik wil bewaren, kan je dit het beste in een zakje in de vriezer leggen en afbreken wanneer je iets nodig hebt. De rest kan je eventueel composteren of gewoon in de groene bak gooien. Veel plezier!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle espressomachines.

© 2024 Beste Espressomachine, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten