Typen espressomachines

De Verschillende Typen Espressomachines

Wanneer je op zoek bent naar een goede espressomachine, dan zijn er drie hoofdtypen waar je uit kunt kiezen. Het portiesysteem, de volautomaat en de halfautomaat. Elk systeem heeft zo zijn voor- en nadelen. Daarom is het fijn om te weten welk type espressomachine het beste bij je past.

De Volautomaat

De naam van deze machine zegt het eigenlijk al. Een volautomaat maakt de koffie vrijwel volledig automatisch. Je zorgt ervoor dat er genoeg koffiebonen en water aanwezig zijn en drukt op één van de meerdere opties voor je koffie. Heb je trek in een espresso, of juist een americano? De volautomaat maakt het direct klaar. Elke volautomaat heeft verschillende knoppen om de sterkte en grootte aan te passen.

De meeste volautomaten hebben ook een melkschuimer voor cappuccino’s of latte’s. Afhankelijk van het merk en de prijsklasse heb je hier verschillende variaties van. Zo hebben sommige apparaten een stoompijpje waarbij je zelf melk kan schuimen. Andere apparaten hebben een zogenoemde cappucchinotore. Dit is een slangetje wat melk uit een reservoir of pak melk zuigt zodat de machine de melk zelf kan opschuimen. De meest uitgebreide espressomachines hebben een geïntegreerde melkkan. Deze werkt hetzelfde als het waterreservoir, alleen gaat hier een melk naar keuze in.

Een volautomatische espressomachine heeft redelijk veel onderdelen om schoon te maken, maar ook dit gebeurt bij sommige machines automatisch.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle espressomachines.

Een halfautomaat

Espressomachine kopen

Een halfautomaat vergt het meeste werk. Je moet namelijk zelf de gemalen koffie in een filter stoppen en daarbij een uitloop voor heet water bijvullen. Je kan er hierbij ook voor kiezen om zelf je koffiebonen te maken met een aparte koffiemaler. Een halfautomaat heeft twee typen filters: een drukfilter en een traditionele filter.

Een drukfilter heeft twee lagen: een basis met allerlei gaatjes, en een tweede laag met één gaatje. Hierdoor ontstaat er tijdens het zetten van de koffie een druk die de koffie uit het filter duwt. De meeste halfautomaten beschikken over een drukfilter.

Je kan echter ook kiezen voor een traditionele filter. Veel barista-machines hebben deze ook. Hierbij heb je maar één laag met veel gaatjes. De sterkte en kwaliteit van de koffie wordt bepaald door de fijnheid van de vermaalde koffie en de druk waarmee de koffie is aangestampt in het filter. Hoewel dit meer werk kost, kan je wel meer variaties creëren wanneer je weet op welke manier je de beste druk kan uitoefenen.

Veel halfautomaten hebben een stoompijpje waarmee je melk kan opschuimen. Let erop dat je bij het aanschaffen van een halfautomaat weet waarvan de boiler is gemaakt. Koper is het beste, zeker voor de temperatuurgeleiding. Aluminium is gevoelig voor kalk, waardoor je het apparaat vaker zal moeten ontkalken.

Wanneer je een halfautomaat schoonmaakt, heb je veel onderdelen om rekening mee te houden. Denk hierbij aan het filter, maar ook het stoompijpje, de filterdrager en de uitloop. Wanneer je deze niet goed bijhoudt, loop je de kans op minder lekkere koffie. Zorg er daarom voor dat je in ieder geval wekelijks alles grondig schoonmaakt.

Espressomachine typen

Een Portiesysteem

Portiesystemen werken niet met koffiebonen, maar met capsules. Het fijne aan een portiesysteem is dat je weinig schoonmaakwerk hebt en dat er tientallen verschillende soorten cups bestaan met elk een andere smaak, inclusief chai en chocolademelk. Hoewel je hierbij niet de smaak kan aanpassen, kan je vaak wel de hoeveelheid water bepalen.

Een portiesysteem is vaak niet prijzig, maar de cups zijn dat echter wel. Per cup espresso betaal je al snel €0,28 terwijl je met een vol- en halfautomaat maar €0,09 kwijt bent.

Het Residu

Zowel de volautomaat als de halfautomaat laten een koffieresidu achter wanneer je een koffie hebt gemaakt. In een volautomaat wordt deze vaak opgeslagen in een speciale residubak, maar een halfautomaat doet dit niet. Je kan het residu van een halfautomaat het beste weggooien wanneer deze nog vers is, dan laat hij makkelijker los. Met het residu van de koffie kan je, behalve weggooien, allerlei dingen doen. Deze ideeën kan je vinden in onze blog!

Een portiesysteem heeft geen koffieresidu, maar wel een lege cup na afloop van het zetten van een koffie. Zorg ervoor dat je deze tijdig weggooit, want anders kan het gaan schimmelen.

Welke Past het Beste bij Mij?

Om erachter te komen welke espressomachine het beste bij je past, is het belangrijk om te kijken naar de manier waarop je koffie ervaart.

Drink je niet zo vaak koffie en vind je het leuk om de tijd ervoor te nemen, dan is het aanschaffen van een halfautomaat een goed idee. Hierbij besteed je namelijk meer tijd aan het zetten van een espresso waardoor je er bewust mee bezig bent. Wanneer je veel koffiedrinkt en je het snel tot je beschikking wil hebben, dan is een volautomaat ideaal. Deze werkt snel en heeft allerlei functies om de sterkte mee aan te passen. Drink je niet zo vaak koffie, of wil je graag allerlei verschillende smaken ontdekken, dan is een portiesysteem dé machine voor jou.

Welk systeem je ook kiest, wanneer deze goed bij je past is het een van de beste aankopen van je leven!

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle espressomachines.

© 2024 Beste Espressomachine, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten